Met 40 musea biedt de cultuurstad voor genieters de hoogste ‘museumdichtheid’ van het land. Bovendien beschikt Bazel over een fraaie binnenstad, moderne architectuur en de Rijn, die je uitnodigt tot verpozen.

Basel is de oudste universiteitsstad van Zwitserland. Historische symbolen van de stad zijn het grote marktplein met het rijk versierde stadhuis van rode zandsteen alsook de laat-romaans-gotische domkerk. Op een wandeling door de oude binnenstad, langs boetiekjes, antieke boekenwinkels, maar ook winkels van moderne designers is het de moeite waard even iets naar het “Läckerli Huus” te gaan om de traditionele Basler honingkoek te proberen. Basel heeft zin voor traditie en staat tegelijkertijd open, hetgeen blijkt uit de vele moderne bouwwerken van gerenommeerde internationale architecten als Herzog & de Meuron, Mario Botta, Diener & Diener of Richard Meyer.

Bijna 40 musea verlenen de stad de hoogste museumdichtheid van het land. Internationaal bekende musea, zoals het Kunstmuseum Basel, het museum van de met ijzer werkende beeldhouwer Jean Tinguely, de Fondation Beyeler en het Museum der Kulturen lokken net zo als de talrijke galerieën en kleine theaters. In Basel gevestigd zijn onder andere het Symfonieorkest en het Kamerorkest Basel alsook het Musical Theater met internationale producties. Op de planken van het Theater Basel en het Schauspielhaus is een breed scala aan klassieke en moderne opvoeringen te vinden.

Basel is een groene stad. De Botanische Tuinen, talrijke parken en de oever van de Rijn nodigen tot verpozen uit. In de dierentuin biedt het Etoschahaus spectaculaire inkijkjes in de Namibische savanne.

In het naburige Augusta Raurica bij Augst getuigen imposante ruïnes en talrijke vondsten in het museum van een ooit bedrijvig leven van de Romeinen in de streek. Het lieflijke landschap van het Baselbiet (halfkanton Basel-Land) met z’n talrijke kersenbomen biedt in het voorjaar een indrukwekkende pracht aan bloesems. Van de grensstad Basel is het slechts een klein eindje naar Duitsland of Frankrijk, naar het Zwarte Woud of naar de Vogezen.

Belangrijkste volksfeest voor de inwoners van Basel is de Fasnacht (Vastenavond). Op de maandag na Aswoensdag ontwaakt de stad met de “Morgenstraich”. Precies om vier uur ’s morgens gaan alle lampen in de stad uit en begint er een bonte en verlichte optocht door de straten.

Winter

Bazel wordt algemeen gezien als culturele hoofdstad van Zwitserland. En dat is geen toeval, men treft er overal kunst aan; bij het slenteren door de fraaie oude binnenstad of bij een bezoek aan de bijna veertig musea. Daarnaast beschikt Bazel over een hoogwaardige moderne architectuur, die vraagt om een stadsrondleiding.

Zomer

Het heimelijke beeldmerk van Bazel is de Rijn. Hier komen ’s zomers alle facetten van het leven samen. Zonaanbidders, wandelaars, studenten en zakenlieden zijn evenredig present op de oever. De Rijn lokt met een verkoelende duik of een gezellige boottocht; ervaar een vleugje Middellandse Zee bij de Rijnbocht.

Bazel op kaart

Het weer vandaag

Bazel, Zwitserland
Clear
Clear
17°C
 
CITY TRIPS NAAR BAZEL
CITY TRIPS NAAR BAZEL

Sterke punten.

Voorgemaakte reizen.

Fantastische reizen door het prachtige landschap van Zwitserland.

Swiss Cities at the beach

The refreshing summer break.

Lausanne, Bern, Bazel

Swiss Culture at its best

Discover art in our cities.

Bazel, Zürich, Lausanne

Swiss Cities gourmet tour

Culinary delight in our cities.

Lausanne, Bazel, Zürich

Ontdek onze steden.