Lausanne, de op een na grootste stad aan het Meer van Genève, koppelt een dynamische zakenstad aan de ligging van een vakantieoord. De hoofdstad van het kanton Waadt is bovendien levendige universiteitsstad en populaire congresplaats. In de Olympische hoofdstad staan sport en cultuur hoog in het vaandel.

De ligging van Lausanne is zeer schilderachtig: geen wonder dat het Internationale Olympische Comité sinds 1914 hier is gevestigd. De stad is op drie heuvels gebouwd, wordt omgeven door wijnbergen en heeft het Meer van Genève aan de voeten. Aan de overkant rijzen de indrukwekkende Savooise Alpen op. De bezienswaardige oude binnenstad is grotendeels autovrij. Steegjes met cafés en boetiekjes kenmerken het straatbeeld in de middeleeuwse stadskern.

De oude binnenstad wordt gedomineerd door de kathedraal die als indrukwekkendste, vroeg-gotische bouwwerk van Zwitserland te boek staat. Lausanne was meer dan een millennium bisschopszetel. Rondom de kathedraal zijn er winkelstraten, net als in het mooie havenkwartier Ouchy. De enige «metro» van Zwitserland verbindt de verschillende stadswijken en vergemakkelijkt de mobiliteit in de tegen een heuvel gelegen stad.

Bezienswaardig zijn de een zuidelijke sfeer ademende parken en prachtige, paleisachtige hotels zoals het Beau-Rivage Palace in Ouchy of het Hotel de l’Angleterre waar ooit al eens Lord Byron zijn intrek nam. Gourmets genieten in Lausanne van de vele regionale specialiteiten zoals bijvoorbeeld Kohlwurst mit Lauchgratin (gekookte worst met gegratineerde prei). Maar de door zijn collega’s tot «Cuisinier du siècle», Kok van de Eeuw, gekroonde chef-kok Fredy Girardet is intussen gepensioneerd en heeft zijn scepter in het Hôtel de Ville aan zijn opvolger.

Ook cultuurliefhebbers komen in Lausanne helemaal aan hun trekken: de Collection de l’Art Brut in het slot ‘Beaulieu’, de Fondation de l’Hermitage, het fotomuseum «Musée de l’Elysée», en nog vele andere zijn een bezoekje waard. En niet te vergeten Aquatis, het grootste zoetwateraquarium van Europa, een echt levend museum. Ook het theater- en muziekaanbod is bovengemiddeld. Ten slotte is het wereldberoemde Béjart Ballet in Lausanne thuis.

In de «Olympische hoofdstad» is het Olympische Comité gevestigd en ook het Olympische Museum, het wereldwijd grootste informatiecentrum over de Olympische Spelen. Maar ook verder staat sport hoog aangeschreven met de internationale atletiekmeeting «Athletissima» of de «Lausanne Marathon».

Lausanne op kaart

Lausanne, Zwitserland

Het weer vandaag
Clear
Clear
19°C
 
CITY TRIPS NAAR LAUSANNE
CITY TRIPS NAAR LAUSANNE

Sterke punten.

Voorgemaakte reizen.

Fantastische reizen door het prachtige landschap van Zwitserland.

Cities wine trail

Get a taste of Swiss Wine whilst visiting our cities.

Lausanne, Geneve, Lugano

Swiss Culture at its best

Discover art in our cities.

Bazel, Zürich, Lausanne

Swiss Cities gourmet tour

Culinary delight in our cities.

Lausanne, Bazel, Zürich

Ontdek onze steden.