Winterthur is een schatkamer van kunst, geschiedenis en natuur. De op vijf na grootste stad van Zwitserland bezit kunstverzamelingen van wereldfaam. Andere musea en historische gebouwen, een pulserende oude binnenstad, een actieve muziek- en comedyscene alsook weidse plantsoenen en tuinen geven Winterthur een mengeling aan grootsteedse flair en kleinsteedse overzichtelijkheid.

Een van de indrukwekkendste musea in Winterthur is de verzameling Oskar Reinhart “Am Römerholz”. Die behoort tot de belangrijkste privéverzamelingen van de 20e eeuw en omvat zo’n 200 werken van Europese kunst uit de 14e tot de vroege 20e eeuw. Het zwaartepunt ligt bij de Franse schilderkunst van de 19e eeuw, vooral bij de schilderkunst van de Franse impressionisten en hun voorlopers.

Het voetgangersgebied in de charmante oude binnenstad wordt gezien als het grootste in Zwitserland. En als dorp met imposante gebouwen: Rondom het marktplein zorgen eerbiedwaardige herenhuizen, de stadskerk, de bron van het vissersmeisje, of de beroemde raadhuispassage voor bezienswaardigheden. Het museum Oskar Reinhart toont meer dan 500 schilderijen van grotendeels Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse kunstenaars uit de 18e tot de 20e eeuw. Andere hoogtepunten zijn de Villa Flora, waar een rijke verzameling moderne Franse schilderkunst is tentoongesteld, en het Museum Briner und Kern met werk van hoofdzakelijk Hollandse meesters uit de 17e eeuw.

Winterthur heeft zijn culturele rijkdom te danken aan welgestelde mecenassen uit de tijd dat Winterthur een belangrijke industrieplaats was: met de opkomende industrialisering in de 19e eeuw beleefde Winterthur dankzij motoren-, locomotief- textielfabrieken een snelle opbloei tot belangrijk economisch centrum. De culturele stad bezit naast talrijke podia ook het grootste “Gastspielhaus” van Zwitserland en herbergt het Zwitserse centrum voor kleinkunst en comedy. De knusse oude binnenstad van Winterthur met z’n vele straatcafés nodigt tot rondslenteren en winkelen uit.

Ondanks de traditie van industrie is Winterthur ook een “tuinstad” met opvallend veel parken en tuinen. Aan de “villa’s en tuinen” is een speciale rondleiding door de stad gewijd. In de bekoorlijke omgeving van Winterthur, in de bossen, in de wijnstreek, aan de Töss en de Rijn liggen kastelen en burchten waarmee de inwoners van Winterthur zich vandaag de dag net als vroeger op bijzondere wijze verbonden voelen. Winterthur is ook geschikt als uitgangspunt voor uitstapjes naar het Bodenmeer en de Rijn of naar de dichtbij gelegen metropool Zürich.

Winter

De kunstcollecties en gedenkwaardige bouwwerken, de levendige oude binnenstad en de muziek- en komedietheaters beiden een verleidelijke mengeling van grootsteedse flair en de ongereptheid van een kleine gemeenschap.

Zomer

De kunstcollecties en gedenkwaardige bouwwerken, de levendige oude binnenstad en de muziek- en komedietheaters beiden een verleidelijke mengeling van grootsteedse flair en de ongereptheid van een kleine gemeenschap.

Winterthur op kaart

Het weer vandaag

Winterthur, Zwitserland
Mostly cloudy
Mostly cloudy
19°C
 
TRIPS NAAR WINTERTHUR
TRIPS NAAR WINTERTHUR

Sterke punten.

Voorgemaakte reizen.

Fantastische reizen door het prachtige landschap van Zwitserland.

City lakes & river tour

Enjoy the Swiss Cities on the water.

Winterthur, Genève, Luzern

Swiss Cities family tour

A surprising visit with your family.

Luzern, Bern, Winterthur

Ontdek onze steden.